Konono No 1 (Kongo) – 11. 04. 2006., Aquarius, Zagreb

Sastav Konono N°1 je, prije 25 godina, osnovao Mingiedi – virtuoz likembea (instrument koji se još naziva i sanza ili klavir koji se svira palcem, a sastoji se od malih, metalnih šipki koje su spojene na rezonator). Sastav ima tri likembea (bass, medium i treble) koji su ozvučeni mikrofonima, izrađenima ručno i to od dijelova starih automobila. Ritam sekcija koristi tradicionalne, kao i ručno izrađene instrumente (tave, lonci, dijelovi automobila.).

Njihov je soundsystem najblaže rečeno neobičan, jer koriste megafone iz kolonijalnog razdoblja koje nazivaju bacači zvuka, a cijelu sliku upotpunjuju plesačice. Članovi Konono N°1 dolaze iz područja koje se nalazi blizu granice između Konga i Angole. Njihov se repertoar uglavnom bazira na Bazombo trance glazbi, s tim da oni zvuče distorzivno (zahvaljujući posebnosti svog sound systema). Došavši u glavni grad Konga Kinshasu, morali su pribjeći elektrifikaciji i ozvučenju svojih instrumenata zbog velike količine buke oko njih (sve više ljudi iz njihovog kraja odlazi u glavni grad). Posljedica toga je radikalna mutacija njihovog zvuka, koji povezuju s eksperimentalnim rockom i elektronskom glazbom. Posebnosti njihovog nastupa pridonosi i to što sviraju ispred zvučnika, a ne iza poput svih.

Konono N°1 nominirani su za prestižnu nagradu Radija BBC3 PLANET AWARD 2006. (u kategoriji novog izvođača), a njihov album Congotronics je na 22-om mjestu liste “50 Best Albums Of 2005” uglednog časopisa Mojo.