Cesaria Evora (Capo Verde) – 07. 05. 2006., Riva (Split)

Jedna od najvećih ženskih glazbenih zvijezda, koju nazivaju i bosonogom kraljicom morne, sjetne i nostalgične glazbe lagana tempa, vlasnica je mnogih nagrađivanih albuma i dobitnica Grammyja. Na svojim albumima Cesaria uglavnom pjeva na kreolskom portugalskom jeziku u kojem se miješaju afrički i portugalski dijalekt.

Publika je voli zbog vrhunskih izvedbi, osebujnih nastupa, te melankoličnih pjesama kojima je osvojila slušatelje širom svijeta, čak i one koja ne razumije ni jednu njezinu riječ. Unatoč svjetskoj slavi, Cesaria i danas nastupa bosa, s cigaretom u ruci. Objašnjava to svojim porijeklom, jer njezini sunarodnjaci oduvijek hodaju bosi. U cijeloj je priči prisutan i socijalni element, jer se umjetnica ne želi distancirati od svojih običaja, siromašna porijekla i činjenice da se u njezinoj domovini teško živi. Cesaria Evora rođena je 27. kolovoza 1941. u Mindelu na otočju Capo Verdeu Atlantskom oceanu. Tek je u 47 godini života, otišavši u Pariz, snimila prvu ploču. Bilo je to 1988. godine, a album se zvao >La Diva aux pieds nus< (The Barefoot Diva).

Cesaria je održala veličanstveni besplatni koncert pred oko trideset tisuća ljudi splitskoj na rivi i ponovno oduševila publiku.