Eseji

Kaffiya

Zorica Jadan

Kakva je to karirana crno-bijela marama koju Yasser Arafat uporno nosi na glavi?

više


Sjevernjaci i južnjaci – kultura pijenja

Zoran Marić

Prvo što trebamo spomenuti jest da pojam kulture nema vrijednosnih konotacija. Kulturom pijenja naznačit ćemo načine pijenja u sjevernim i južnim zemljama. Polazna činjenica je da sjevernjaci piju da se napiju, a južnjaci piju da se opiju. “Napiti se” znači piti toliko da čovjek izgubi kontrolu nad motorikom, sviješću i pamćenjem, a “opiti se” znači piti toliko da se zadrži kontrola i samosvijest.

više


Povijest umjetnosti Jamajke

Maša Štrbac

Povijest umjetnosti Jamajke ne može se opisati kategorijama “svjetske” povijesti umjetnosti (renesansa, barok…), koja je u stvari povijest umjetnosti Zapada (Europe i sjeverne Amerike nakon Kolumba), u čije se tokove Jamajka uključuje tek u 20. stoljeću. Zato se povijest umjetnosti u Jamajci najčešće dijeli prema povijesnim razdobljima

više


Nizozemski ratovi

Tarik Kulenović

Uvriježeno je mišljenje da se Nizozemci stoljećima bore isključivo protiv mora, otimajući metar po metar zemlje od Sjevernog mora. Ipak, ova pomorska zemlja kroz stoljeća je vodila i brojne ratove.

više


Vidkun Quisling – izdaja kao usud

Tarik Kulenović

Jedna od riječi koju je norveški jezik podario svjetskoj kulturnoj baštini je quisling. Norvežani nemaju osobitih razloga da budu ponosni na nju, jer riječ se koristi za označavanje izdajnika, suradnika okupatora vlastitog naroda i zemlje. Izvor za tu riječ je Vidkun Abraham Lauritz Jonsson Quisling, norveški političar i suradnik nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu. Vidkun Quisling je rođen 1887.godine u Fyresdalu u Norveškoj

više


Ho Chi Minh

Izvor: Enciklopedija Britannica

Rođen 19. svibnja 1890 u Hoang Tru, Vietnam, Francuska Indokina, imenom NGUYEN SINH CUNG, također zvanim NGUYEN TAT THANH, ili NGUYEN AI QUOC, osnivač indokineske komunističke partije, vođa vijetnamskog nacionalnog pokreta tri desetljeća, jedan od prvih vođa antikolonijalnih pokreta i jedan od najutjecajnijih komunističkih lidera 20. stoljeća.

više


Vijetnamski rat

Tarik Kulenović

Ono što poznajemo pod pojmom Vijetnamski rat ustvari su dva rata. Prvi koji je Viet min vodio protiv francuskih kolonijalnih vlasti (1945. – 1954.) i drugi rat za ujedinjenje sjevernog i južnog Vijetnama (1955. – 1975.) u kojem su glavnog neprijatelja predstavljale SAD

više


Genova: kompleksan, anarhičan i pobožan grad

Luigi Pesce

Ime Genova dolazi od Ianua: vrata. Geografija isklesana u kamenu i soli – s planinama na sjeveru i morem na jugu – s vremenom je pogodovala razvoju jedne od najvećih luka svijet otvarajući grad prema Mediteranu. Međutim, ovi podaci iz školskih atlasa mogli bi vas lako zavarati i upravo zato da ne biste upali u ovu već izlizanu, ali uvijek učinkovitu zamku, danas ću vam govoriti o svom gradu, o njegovim stanovnicima i njihovim smiješnim strahovima.

više


Nizozemska – Izložba arhitekture

Iako je Nizozemska bila jedna od vodećih kolonijalnih sila, sama se arhitektura stvarala po jednom skromnom principu. Glavni problem bio je nedostatak tla, što je riješeno isušivanjem mora. Građevni prostor bio je i jest vrlo cijenjen, a kao rezultat nastali su visoki objekti na veoma uskim parcelama.

više