Fanga – INmusic festival 2012.

“Fanga” na Dioula dijalektu, jednom od mnogih zapadnoafričkih dijalekata, znači “snaga uvjerenja”. Sastav Fanga osnovan je 2001. godine prema zajedničkom glazbenom konceptu repera Korba iz Burkine Faso i programera Sergea Amiana. Ovaj ključan bend suvremene world music scene čini osam članova s juga Francuske, čija glazba korijene vuče iz nigerijske i ganske tradicije. Njihova glazba mješavina je afrobeata, jazza i funka s izraženim utjecajima hip-hopa i elektronske glazbe.

Neočekivano snažna limena sekcija i ritmičnost održavaju zvuk Fange konstantno novim i svježim. Njihov hvaljeni album “Natural Juice” iz 2007. godine predstavio je suradnje s legendama poput Tonya Allena i Segun Damise, a nedavno su izdali i novi album pod imenom “Sira Ba”. Tekstovi Fange opjevani na Dioula dijalektu, francuskom i engleskom fokusirani su na pitanja ljudskih prava, odbijanja nesrazmjera između sjevera i juga i promicanje prava na različitosti. Prepoznati od kritike i definitivni miljenici publike, Fanga su izvrstan primjer suvremenog afrobeata.

Fanga je jedan od niza izvođača koji će nastupiti na INmusic festivalu u sklopu projekta “Multiculturalism in Music” – pilot projekta realiziranog u suradnji s regionalnim partnerima (Exit festivalom, Novi Sad, i Taksirat festivalom, Skopje). “Multiculturalism in Music” nastoji kroz glazbu kao medij ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremenog društva i kulture. Projekt “Multiculturalism in Music” dio je europskog programa “Kultura 2007-2013”.