Vrijeme je za Fanfare Ciocarlia – 20. 04. 2012., Aquarius, Zagreb

Prošlo je više od dvije godine otkada smo zadnji put vidjeli i čuli najbolje trubače na svijetu, Fanfare Ciocarlia, sada je vrijeme da se to ispravi. Rijetko tko u Hrvatskoj još ne zna za najbrže trubače na svijetu i poseban doživljaj koji svaki njihov koncert iznova predstavlja. Fanfare Ciocarlia je puhački sastav iz malog rumunjskog sela Zece Prajini, kojeg kritika već godinama slavi na sva usta.

Njeguju drevnu otomansku tradiciju puhačke glazbe koja polako odumire u većini krajeva Rumunjske, tradiciju koja se stoljećima prenosila s koljena na koljeno. Osim mnogobrojnih koncerata diljem svijeta, Fanfare Ciocarlia iza sebe imaju i nekoliko filmskih uradaka kao što je dokumentarac “Iag Bari”, redatelja Ralfa Marschallecka, doprinos soundtracku za urnebesni film “Borat” Sache Barona Cohena, dok su mnogobrojni DJ-i, producenti i orkestri koristili samplove njihovih pjesama. Osim što su jedna od tema, također krase naslovnicu priznate knjige o romskoj glazbi i kulturi Gartha Cartwrighta “Princes amongst men”. Poznate su i njihove radikalne obrade zapadnih standarda uključujući temu Jamesa Bonda te pjesmu “Caravan”, proslavljenu izvedbom Dukea Ellingtona.

Osim glazbenog stvaralaštva Fanfare Ciocarlia kreirali su i dva glazbeno-scenska djela, jedan je “Gypsy Queens & Kings”, koji je sakupio mnogobrojne vrhunske romske glazbenike, drugi je “Balkan Brass Battle”. Oba djela su turnejom obišla svijet. Za njihov DVD “Brass On Fire” je muzički magazin Songlines utvrdio da se radi o sasvim novim standardima za glazbene dokumentarce. Odsvirali su preko 1200 koncerata i često se vole nazivati najradišnijim sastavom u puhačkom biznisu. Sigurno je da nitko to ne radi brže, bolje i jače nego Fanfare Ciocarlia.

Fanfare Ciocarlia je jedan od niza izvođača koji će nastupiti u sklopu projekta “Multiculturalism in Music” koji će se odvijati tijekom 2012. godine kroz koncertni i izložbeni program. “Multiculturalism in Music” (MiM) je pilot projekt koji je realiziran u suradnji triju najvećih glazbenih festivala u regiji; INmusic festivala, Exit festivala u Novom Sadu i Taksirat festivala u Skopju. “Multiculturalism in Music” nastoji kroz glazbu kao medij ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremnog društva i kulture. Projekt “Multiculturalism in Music” dio je europskog programa “Kultura 2007-2013”.

Fanfare Ciocarlia nastupit će u petak, 20. travnja u klubu Aquarius!