Retro Stefson – INmusic festival 2012.

Prošle su godine izazvali apsolutno oduševljenje svojim nastupom na Hidden Stageu INmusic festivala, a ove godine se vraćaju učiniti to ponovo – ovaj put na glavnom stageu i za one koje još nisu imali prilike vidjeti i čuti čudo sa Islanda. Osim zavidnog broja live nastupa koje su skupili samo u posljednje dvije godine svirajući na ključnim glazbenim događanjima u Europi te iznimnom umijeću kreiranja visokokvalitetnih pop pjesama, megatalentirani islandski oktet Retro Stefson ponovno će doći na INmusic festival i dovesti publiku do ekstaze svojim nevjerojatnim live nastupom.

Već s prvim albumom ovaj simpatičan bend iz Reykjavika osvojio je cijeli Island, a svojim posljednjim uratkom “Kimbabwe”, namjerava pokoriti i ostatak svijeta. Zvuči ambiciozno za grupicu tinejdžera, ali Retro Stefson su već s prvim nastupima uspjeli ono što mnogima teško polazi za rukom: nametnuli su se kao ambiciozna skupina izrazito talentiranih mladih glazbenika upečatljivog zvuka, koji je rezultat nesvakidašnje mješavine popa, disco housa i world musica.

Svoj prvi album ” Montaña” izdali su prije dvije godine, no njihova priča započinje još 2006. kada se Unnsteinn Manuel Stefánsson (vokal i gitara), Þórður Jörundsson (gitara), Logi Pedro Stefánsson (bas gitara), Jon Ingvi Seljeseth (klavijature), Þorbjörg Roach Gunnarsdóttir (klavijature), Haraldur Ari Stefánsson (vokal i udaraljke) i Gylfi Sigurðsson (bubnjevi) okupljaju kao srednjoškolski projekt te iste godine dobivaju priliku za nastup na festivalu Iceland Airwaves. Otada, Retro Stefson su uspjeli izgraditi imidž jednog od najznačajnijih novijih islandskih bendova o čemu svjedoči i zavidan broj uspješnih nastupa koje imaju iza sebe.

Njihovu neobičnu muziku kritičari redovito opisuju kao raznoliku mješavinu surf, latin, jazz, afro i pop utjecaja, a budući da članovi ovog osmeročlanog benda dolaze iz različitih zemalja, ta se raznolikost osjeti i u njihovim zabavnim i razigranim pjesmama koje pjevaju na engleskom, islandskom i španjolskom jeziku. Zahvaljujući jedinstvenoj mješavini glazbenih stilova i kulturnih utjecaja koji obilježavaju ovaj jedinstveni bend, Retro Stefson je jedan od niza izvođača koji će nastupiti na INmusic festivalu u sklopu projekta “Multiculturalism in Music” – pilot projekta realiziranog u suradnji s regionalnim partnerima (Exit festivalom, Novi Sad, i Taksirat festivalom, Skopje). “Multiculturalism in Music” nastoji kroz glazbu kao medij ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremnog društva i kulture. Projekt “Multiculturalism in Music” dio je europskog programa “Kultura 2007-2013”.