Sergent Garcia (Francuska) – 07. 05. 2008., Riva, Split

Pionir u spajanju dvaju najvažnijih glazbenih stilova karipskog otočja – reggae i salsa, Sergent Garcia, oduševio je publiku na splitskoj rivi na dan svetoga Duje. Osim reggaea i salse u njegovoj glazbi možemo čuti i druge stilove poput Reggaetona -vrlo popularnog glazbenog stila u latinskoj Americi koji objedinjuje Zouk (laganu ritmičnu glazbu koja vuče korijene s francuskog otočja Guadeloupe i Martinique) i Reggae.

Reggae i Salsa su dva najvažnija stila proizašla sa Kariba, ali Garcia je daleko od toga da se drži glazbenih formula, njegova glazba je inovativna i originalna. Stilski bi se mogao usporediti i sa Manu Chaom.

Tendencija da glazbeno ne odgovara nikakvim okvirima niti glazbenim formulama nasljedstvo je dugogodišnjeg muziciranja sa punk-rock sastavom Ludwig von 88. Svi njegovi prvi albumi naišli su na međunarodni uspjeh. Album naziva Viva el Sargento kojeg je sam producirao, naslijedio je album koji mu je donio status internacionalne zvijezde naziva Un Poquito Quemao. Slijedi oplemenjen Fronteras i La Semilla Escondida, album na kojem istražuje svoje jamajčanske i kubanske korijene. Tri godine i jedan greatest hits album kasnije, Garcia se vraća sa svojim najpotpunijim i potpuno nesputanim albumom do sada, po nazivom Mascaras.

Mascaras (u prijevodu znači “maske”) posvećena je vrlo popularnom hrvačkom sportu u Meksiku. “Najveće zvijezde tog sporta nose karakteristične maske”, objašnjava Garcia. “U javnost nikada ne izlaze bez njih, a neki su i sahranjeni sa maskama. Sviđa mi se ta estetika i dizajn maske, na neki način nas podsjeća da svi nosimo maske i da nije sve baš onako kako se čini.” Naravno, ovo može biti i misao legendarnog maskiranog heroja Zorroa, Garcijinog alter ega….

Novi album je presjek stilova iz raznih dijelova svijeta, spaja ullice Meksika, Barranquilla, Los Angelesa, Kingstona, Lagosa, Pariza i Valencije u jedinstvenu kreaciju. Zajedno sa Garciom, na dan grada Splita na pozornici je nastupilo deset izvođača, i to na udaraljkama, gitari, bas-gitari, trubi, trombonu, klavijaturama uz pratnju back-vokala. Cijeli nastup začinio je i spektakularni vatromet na Rivi.