Orchestra Baobab – 22. 03. 2009., Aquarius, Zagreb

Orchestra Baobab (u početku Orchestre du Bawobab – nazvani prema noćnom klubu u glavnom gradu Dakaru) bili su prvi sastav koji su sedamdesetih godina prošlog stoljeća ujedinili zapadnoafričke i kubanske glazbene stilove u jedinstvenu cjelinu. Sastav su osnovali Rudy Gomis, Balla Sidibé i Barthélemy Attisso – samo da imenujemo neke koji su i danas aktivni članovi sastava.

U vrlo kratkom vremenskom periodu od samog osnivanja, grupa se profilira kao najtraženiji glazbeni sastav u cijelom Senegalu, a osigurava im i petomjesečni angažman u Parizu sredinom sedamdesetih godina. Jedan od najvećih aduta sastava je multietničko porijeklo članova, što se u njihovoj glazbi manifestira raznovrsnim i šarolikim “glazbenim okusima”. Članovi dolaze iz raznih dijelova Afrike, poput Malija, Capo Verdea, Togoa, Gvineje, Maroka…

Svojim statusom postaju kulturni ambasadori Senegala i održavaju koncerte diljem svijeta. Nakon dugogodišnje stanke i prestanka djelovanja, godine 2000. sastav ponovo okuplja stare i nove članove. Njihovoj slavi i ponovnom okupljanju potpomogao je isti čovjek koji je svojevremeno proslavio Buena Vista Social Club – Nick Gold. Uslijedilo je snimanje povratničkog albuma Specialist In All Styles, koji je naišao na odlične kritike i priskrbio im glazbene nagrade.

Pet godina nakon albuma ‘Specialist in All Styles’, ovi legendarni senegalski glazbenici vraćaju se sa albumom “Made in Dakar”, u velikom stilu. Dobitnici su nagrada BBC Radio 3 u kategoriji afričkih glazbenika i glazbene kritike, a nominirani su i za prestižnu nagradu Grammy.