Femi Kuti & The Positive Force – 24. 11. 2008., Aquarius, Zagreb

Trenutno u klubovima diljem globusa DJ-i slave zvuk afrobeata, dodajući dozu hip-hopa i funky jazza, pridružujući se trenutno vrlo popularnoj sceni glazbe svijeta. A iza kulisa plesne i bogate ritmike afrobeata i nježnih melodijskih linija saksofona leže oštre političke parole koje u Femijevoj domovini, Nigeriji, djeluju pamfletistički; pjesme poput “You Better Ask Yourself” – sa novog Femijevog albuma “Day by day”, prenose vrlo jasne poruke Nigerijcima da ne rezigniraju i izgube hrabrost, te stvara novu nadu u zemlji obilježenoj korupcijom i velikim nemirima;

“Dok mi pričamo, siromašni postaju siromašniji, a političari bogatiji, oni kradu sav novac. Upitaj se: zašto na ovom kontinentu živi najsiromašnije stanovništvo?”. Slušajući ove stihove, treba ponovo spomenuti da je Nigerija šesta zemlja po redu u svijetu po bogatstvu najvažnijeg energetskog resursa – nafte.

Kao pjevač, instrumentalist i tekstopisac, Femi konzekventno slijedi put kojeg je Fela Kuti zacrtao; kao utemeljitelj jednog glazbenog pravca – afrobeata, Fela je tekstovima htio osvijestiti Nigerijce o vlastitim nevoljama i teškom stanju u zemlji. Politički angažirani tekstovi su Felu učinili državnim neprijateljem broj jedan, te su ga, kao navodnog predvodnika političke opozicije, koštali godinu i pol dana zatvora i tragičan gubitak supruge. Femi, koji je rođen u Londonu, ali odrastao u Lagosu, iz toga je naučio gorku lekciju. Nakon godina sviranja u očevom sastavu, kasnije, kada je i sam počeo stvarati glazbu, koja je doživjela i cenzuru na radijskim postajama, povezao se sa producentima i glazbenicima iz drugih zemalja, što mu je omogućilo da diljem svijeta prenese svoju poruku i što mu je na neki način stvorilo određenu sigurnost u svojoj zemlji.

Unatoč svemu što se dogodilo kod kuće, Femi i dalje vodi legendarni klub African Shrine, koji je u Felino vrijeme smatran centrom otpora, te bio čak i uništen. Barem tri puta tjedno Femi sa svojim sastavom “The Positive Force” nastupa u Shrineu, a njegove riječi se na vrlo direktan način obraćaju publici.

Nakon duže pauze Femi izdaje novi album “Day by day”, kojeg obilježavaju jazz i melankolični soul elementi, poliritmija, energična puhačka sekcija, te dašak gospela u naslovnoj pjesmi albuma. Sa “Let’s make History”, zaključnom pjesmom albuma, Femi iskazuje puno više od samo glazbeno podloženih parola, zbog čega je na crnom kontinentu Femi postao vrlo bitna figura. Na albumu Femi vrlo jasno izražava svoju viziju, a to je vizija panafrikanizma – ujedinjenje svih afričkih zemalja.

Slijedeća generacija obitelji Kuti, sin Made, nastavlja tradiciju i intenzivno sudjeluje u očevom sastavu – kao što je nekoć i Femi kod svog oca Fele.