Kiril Džajkovski – 27. 01. 2010., Aquarius, Zagreb

Kiril se proslavio samostalnim albumima “Syntethic Theatre”, “Homebound” i “Religion & Sex” na kojima kombinira makedonski etno i elektroniku te postao prominentno ime na međunarodnoj glazbenoj sceni. Uz to je poznat i kao skladatelj glazbe za film, televiziju i kazalište te kao osnivač sastava Bastion i nekadašnji član popularnog makedonskog sastava Leb i sol.

Tijekom devedesetih Kiril odlazi u Australiju gdje se počinje baviti etno-elektronikom i eksperimentalnom glazbom, što je rezultiralo izdanjem ‘Synthetic Theatre’, izvrsno prihvaćenim od strane australskih nezavisnih radijskih postaja. 2000. godine uslijedio je album ‘Homebound’ na kojem nastavlja donositi fuziju makedonskog etna i elektronike. Album doživljava međunarodni uspjeh, dobiva odlične recenzije u Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Japanu, a singl ‘Primitive Science’ remiksiraju eminentni londonski producenti i Dj-i poput Bushwacka, Subsonic Legacyja i Dreadzonea.

Ovaj cijenjeni makedonski glazbenik, također, potpisuje glazbu za veliki broj filmova i dokumentaraca te za televiziju i kazalište, što mu donosi i nekoliko nagrada. Skladao je glazbu za filmove “Dust” Milka Mančevskog “, “Balcancan” Darka Mitrevskog i “Golemata voda” Ive Trajkova, za koji ujedno i biva nagrađen u kategoriji najboljeg soundtracka na Valencia Film Festivalu 2005. te za brojne kazališne predstave, uključujući i „Proud Flesh“ Aleksandra Popovskog i balet „La Capinera“ Michele Merola za koji dobiva „Special Music Award“ na Purgatorije Mediterranean Theatre Festivalu 2007.

Zadnjih godina Kiril nastupa po Balkanu s bendom koji broji ukupno 11 glazbenika, među kojima i najbolje makedonske glazbenike iz različitih skupina, poput Leb i Sol, Synthesis, Project Zlust, Makedonske Filharmonije i drugih.