Justin Adams & Juldeh Camara – 07. 12. 2009, Aquarius, Zagreb

Justin Adams proslavio se zahvaljujući više projekata u svojoj karijeri. Suradnik je i gitarist Roberta Planta (surađivao je sa Plantom na Grammyem nagrađenom albumu “Dreamland “, išao na turneju sa Strange Sensation, koautor je Plantovog albuma “Mighty Rearranger” iz 2005.), producirao je sva tri hvaljena albuma desert blues sastava Tinariwen i povremeno predvodi sastav The Wayward Sheikhs (gdje eksperimentira arapskim melosom). Osim Planta, bilježi suradnje sa imenima poput Sinead O’Connor, Natacha Atlas, Damien Dempsey i LO’JO.

Jedan od njegovih projekata je “Soul Science”, album koji je snimio sa Juldeh Camaraom, glazbenikom-pripovjedačem (griot) i majstorom ritija. Riti je jednožičana violina koja se svira diljem zapadne Afrike. The Times se duhovito osvrnuo na Camarin riti: “Nevjerojatno je što se sve može učiniti sa jednom žicom. Ovaj je zvuk uzbudljiviji od ponovnog okupljanja Led Zeppelina”. Soul Science nagrađen je nagradom “World Music Award” BBC-a u kategoriji ‘Culture Crossing’ 2008. godine.

Nakon Soul Sciencea, Adams i Camara nastavljaju suradnju koja rezultira albumom “Tell no lies” [RealWorld / Indigo 2009]. “Tell no lies” je uzbudljiva fuzija Adamsove ‘clashovske’ punk energije i zapadnoafričkog ritma.

Gambijski glazbenik Juldeh Camara surađivao je sa zapadnoafričkim, američkim i europskim glazbenicima. Među njima su Ifang Bondi, norveški gitarist Knut Reiersrud i britanska r’n’b glazbenica Dee Ellington. Ljeto 2003. godine proveo je u nacionalnom londonskom kazalištu skladajući glazbu za hvaljenu predstavu “Elmina’s Kitchen” autora Kwame Kwei-Armaha. Juldeh Camara najcjenjeniji je zapadnoafrički griot, odnosno glazbenik-pripovjedač.

Slušajući dvojac Adams & Camara kako se međusobno “nadsvirava” mogu se čuti utjecaji dvaju kultura i njihovo ispreplitanje koje u konačnici stvara jednu cjelinu. U live nastupima se dvojcu pridružuje i Adamsov dugogodišnji bubnjar Salah Dawson Miller, koji također iza sebe ima paletu glazbenih imena s kojima je svirao, kao što su Phillip Glass, The Drifters i Dr. John.