Fanfare Ciocarlia (Rumunjska) – 17. 01. 2008., Aquarius, Zagreb

Jedanaest članova Fanfare Ciocarlia iz sela Zece Prajini, smještenom na sjeveroistoku Rumunjske, sviraju enormno brzim tempom i sa nevjerojatnim smislom za ritmiku, tradicionalne plesove i melodije kao što su Sîrba, Hora i Brîu – na puhačkim instrumentima. Njihov repertoar se sastoji od velikog broja skladbi čiji korijeni leže u folkloru Rumunjske i cijeloga Balkana, a istovremeno predstavljaju i glazbenu tradiciju romskog naroda.

Njihova divlja svirka slušatelju može dočarati barem mali dio rituala zabave i slavlja na način na koji se još uvijek odvija u njihovom selu; bilo da se radi o krstitkama, svadbi ili kakvoj drugoj fešti, svira se, slavi i pjeva čak i do 30 sati bez prestanka! Notni zapis je čista nepoznanica romskim glazbenicima, naime, umjetnost muziciranja prenosi se već stoljećima sa oca na sina (u zadnje vrijeme i na kćeri). Glazba “Fanfara”, kažu rumunjski Romi, prati cijeli život i sve rituale sjevernog dijela Rumunjske.

Njihova glazba je nastala na tradiciji vojnih puhačkih orkestara koji su proizašli iz turske vojske za vrijeme osmanske okupacije Balkana u 19. stoljeću, a iz kojih su proizašli svi puhački orkestri na Balkanu. Fascinantna mješavina glazbenih i kulturnih elemenata, orijentalni utjecaj i živahan temperament glazbenika čini glazbu “Fanfara” jedinstvenom.

Razvojem elektronske glazbe i sve većeg utjecaja zapada u Rumunjskoj, polako se gubi taj duh i postepeno nestaje običaj tradicionalnog muziciranja kako to čine Fanfare. Oni sami za sebe ponosno vole reći: “Mi smo jedni od posljednjih ciganskih puhačkih sastava u Rumunjskoj sa starom tradicijom, bogatim repertoarom – i najbrži smo…!”