World Music zvijezda Aziza Brahim na INmusic festivalu

 “Njezina glazba nosi nešto nomadsko u sebi, uz latino ritmove, blues i rock gitarske rifove luta između Afrike i Europe” – The Independent (UK)”Aziza Brahim nudi glazbu kao borbu za osnaživanje” – The Quietus (UK)OTP World Stage INmusic festivala ove godine predstavlja biser World Musica, hvaljenu afričku glazbenicu i pjesnikinju Azizu Brahim.

Strastvena i milozvučna glasa, Aziza Brahim stvara glazbu koja vuče korijene iz njezine domovine – zapadne Sahare i Barcelone, europske metropole u kojoj danas živi i stvara. Aziza je suvremena pjesnikinja i istaknuti borac za ljudska prava.

Rođena je i odrasla u saharskom izbjegličkom logoru na granici Alžira i Zapadne Sahare. Život joj je bio obilježen zastrašujućim nevoljama, ali i snažnim nadahnućem i voljom. Bježeći iz logora od represivnoga političkog režima koji je uslijedio nakon marokanske invazije Zapadne Sahare 1975. godine, Aziza stiže u Kubu gdje započinje svoje srednjoškolsko obrazovanje. Svjedočila je velikoj kubanskoj ekonomskoj krizi devedesetih godina i naišla na nepremostive zapreke pri ostvarivanju vlastitoga cilja, a to je bio – nastavak započetog glazbenog obrazovanja.

Isključivo radi velike strasti koju gaji prema glazbi i unatoč svim preprekama, Aziza se vratila u Alžir gdje je nastavila pjevati i svirati u raznim ansamblima. Isto je nastavila i kada se 2000. godine preselila u Španjolsku gdje je osnovala eklektičan španjolsko-saharski sastav naziva Gulili Mankoo s kojim je izdala dvije hvaljene snimke: EP “Mi Canto” (2008.) i album “Mabruk” (2012.), u vlastitoj produkciji. Posljednjih nekoliko godina Aziza redovito nastupa na velikim festivalima, uključujući WOMAD Cáceres (2012) te Queen Elizabeth Hall u Londonu (2009).

Novi album “Soutak” (“Tvoj glas”), njezin je debi album koji je konačno usredotočen na njezin veličanstveni glas i stihove, a godinu nakon izdavanja završio je kao apsolutni broj jedan u World Music Chartsima. Kako sama kaže, inspiraciju je pronašla u pustinjskom bluesu i tradicionalnim saharskim ritmovima te se na albumu može čuti mješavina malijskih, španjolskih i suvremenih anglo-europskih glazbenih stilova. Album je producirao Chris Eckman (Tamikrest, Ben Zabo, Dirtmusic) i snimljen je uživo u Barceloni u lipnju 2013. godine. Njezina glazba koristila se i u španjolskim filmovima te je 2012. godine dobila nagradu Málaga Spanish Film Festivala za najbolji soundtrack.

Nastup Azize Brahim dio je višegodišnjeg ciklusa “Multikulturalizam u glazbi”. Projekt “Multikulturalizam u glazbi” nastoji kroz glazbu u kojoj se zrcali univerzalizam u raznolikosti, ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremenog društva i kulture.

INmusic festival organizira se od 22. do 24. lipnja 2015. godine uz potporu Ožujskog piva kao powered by sponzora te OTP banke koja omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu. Ulaznice za deseto izdanje INmusic festivala mogu se nabaviti po cijeni od 299 kuna do 17. travnja. Svoje ulaznice možete uplatiti putem INmusic Webshopa, u dirty old SHOP-u u Zagrebu te u svim poslovnicama OTP banke u Hrvatskoj.