Transglobal Underground (Velika Britanija) – 11. 04. 2003., SKUC-PAUK (Zagreb)

Transglobal Underground je jedan od najcjenjenijih britanskih sastava. Osnovali su ih Alex Kasiek, Tax D i Hamid Mantu. Do sada su izdali šest albuma. Početak njihovog djelovanja je u ranim devedesetima kada 1993. godine izdaju prvi album “Dreams of 100 Nations” za diskografsku kuću Nation Records. Njihovo pojavljivanje predstavlja novost na muzičkoj sceni, oduševljavaju kritičare i glazbenu publiku.

Njihovi su singlovi nebrojeno puta zauzeli prva mjesta na mnogim top ljestvicama uključujući i one u respektabilnim medijima poput NME–a , “Mix Maga”, “Melody Makera” i drugih. Drugi album izdaju za poznatu diskografsku kuću Sony.

Postaju globalne zvijezde nastupajući na velikim festivalima i koncertima u Europi, Americi, Indiji, Tunisu, Jućnoj Africi itd. Njihova je glazba odličan spoj zvukova i tradicija, od indijske, afričke i izraelske do europske, koju kroz fuziju s elektronskim pravcima približavaju mlađem naraštaju. Potvrdu svom radu dobivaju 1998. godine kada ih Jimmy Page i Robert Plant iz Led Zeppelina pozivaju na zajedničku Europsku turneju.

Transglobal Underground sebe opisuju kao prave predstavnike multikulturnog Londona. Jedni su od začetnika crossing border scene uz Manu Chao, Asian Dub Foundation, Afro Celt Sound System… Prošle godine bili su head lineri na Exit Festu, najvećem festivalu u jugoistošnoj Europi koji se održava u Novom Sadu.

Fenomenalan koncert u punom Pauku na kojem su predstavili repertoar s zadnjeg albuma “Yes Boss Food Corner”, kao i neke ranije hitove uz izvrstan support Bass Culture Sound Systema i Ilka Čulića