Cesaria Evora (Capo Verde) – 10 & 11. 04. 2005., KD Vatroslav Lisinski, Zagreb

Cesaria Evora, bosonoga kraljica morne i vlasnica desetaka nagrađivanih albuma, zvucima sa svoga novog albuma, Voz d’amor, nagrađenog Grammyjem, ponovno je zavela hrvatsku publiku 10. i 11. travnja u Koncertnoj dvorani Lisinski.

Cesaria Evora je rođena 27. kolovoza 1941. u Mindelu na otočju Capo Verde, koji se nalaze u Atlantskom oceanu, nekoliko stotina kilometara udaljeni od zapadne obale Afrike. Poznata je kao kraljica morne – sjetne i nostalgične glazbe laganog tempa, a iza sebe ima desetke hvaljenih albuma na kojima, uglavnom pjeva na kreolskom portugalskom koji u sebi nosi i afrički i francuski dijalekt. Cesaria se ističe svojim melaknoničnim pjesmama kojima je osvojila publiku iz cijeloga svijeta, čak i onu koja ne razumije ni jednu njezinu riječ.

Voz d’Amor je Cesarijin deveti studijski album, za koji je dobila nagradu Grammy u kategoriji World Musica što ga svrstava u najbolja ostvarenja u World glazbi.

Ova je ploča još jedna Cesarijina oda Sao Vicenteu, otoku iz Capo Verdea., poznatijem i kao mali Brazil. Lagana, sjetna glazba, senzualan glas dive koja se ne mijenja, koja naprosto ide dalje.