Bassekou Kouyate & Ngoni Ba na INmusic festivalu

Bassekou Kouyate svijetu otkriva još jednu dimenziju nepreglednog bogatstva afričke glazbene scene. Na ngoniju izvodi hipnotičnu glazbu zvanu bambara koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Kažu da je Ngoni je još uvijek nedovoljno otkrivena afrička tajna. To je stari tradicionalni instrument iz trinaestog stoljeća koji je imao ključnu ulogu u pratnji griota, pjesnika-pjevača čija tradicija i danas živi u mnogim dijelovima Zapadne Afrike.

Bassekou Koyate, porijeklom  iz Malija, taj je instrument Europi predstavio na svom senzacionalnom albumu “Segu Blue” iz 2007. godine. Osim tog albuma, izdao je još i albume “I Speak Fula” (2009) i “Jama Ko” iz 2013. godine.

Bassekou je odrastao u selu Garana, nedaleko Segua, okružen tradicionalnom glazbom koju su stvarali njegova majka, cijenjena pjevačica, te otac i braća, svi vješti svirači ngonija. Oženio se pjevačicom Amy Sacko od milja zvanom „Tina Turner s Malija” i osnovao prvi ngoni kvartet u Maliju, nazvan Ngoni ba (˝veliki ngoni˝).

Tijekom karijere Bassekou je surađivao s mnogim vrhunskim glazbenicima, a najbitnije suradnje sigurno su one s Dee Dee Bridgwater, Alijem Farkom Toureom, Taj Mahalom i Youssouom N’Dourom, na čijem je albumu ˝Rokku mi Rokka˝ odsvirao upečatljive dionice na ngoniju. Bitno za mnoge ljubitelje World Musica, Basseoku je osim kao instrumentalist na turnejama, važnu ulogu odigrao i na posthumno objavljenom albumu ˝Savana˝ Alija Farke Tourea.

Bassekou Kouyate je dobitnik dvije nagrade Radija BBC3, kao najbolji afrički izvođač i nagrade za najbolji album 2008. godine.