Bassekou Kouyate & Ngoni Ba – 28. 10. 2008., Aquarius, Zagreb

Bassekou Kouyate je nova zvijezda glazbe svijeta koji sa svojim sastavom Ngoni Ba otkriva svijetu još jednu dimenziju nepreglednog bogatstva afričke glazbene scene. Bassekou na ngoniju izvodi glazbu koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Tu sličnost potvrđuje i legendarni Taj Mahal: ˝… Bassekou je genije, živi dokaz da blues stiže iz okolice Segua˝.

Ngoni je još uvijek nedovoljno otkrivena afrička tajna. To je instrument iz trinaestog stoljeća koji je imao ključnu ulogu u pratnji griota, pjesnika-pjevača čija tradicija i danas živi u mnogim dijelovima Zapadne Afrike. Ngoni je prastari tradicionalni instrument vrlo sličan lutnji na kojem se sviralo diljem Zapadne Afrike. Bassekou Koyate, porijeklom iz Malija, taj je instrument Europi predstavio na svom senzacionalnom albumu Segu Blue.

Bassekou je odrastao u selu Garana, nedaleko Segua, okružen tradicionalnom glazbom koju su stvarali njegova majka, cijenjena pjevačica, te otac i braća, svi vješti svirači ngonija. Oženio se pjevačicom Amy Sacko od milja zvanom „Tina Turner s Malija“ i osnovao prvi ngoni kvartet u Maliju, nazvan Ngoni ba (˝veliki ngoni˝).

Tijekom karijere Bassekou je surađivao s mnogim vrhunskim glazbenicima, a najbitnije suradnje sigurno su one s Dee Dee Bridgwater, Alijem Farkom Toureom, Taj Mahalom i Youssouom N’Dourom, na čijem je posljednjem albumu ˝Rokku mi Rokka˝ odsvirao upečatljive dionice na ngoniju. Za mnoge ljubitelje World Musica, Basseoku je osim kao instrumentalist na turnejama, važnu ulogu odigrao i na posthumno objavljenom albumu ˝Savana˝ Alija Farke Tourea.

Bassekou Kouyate je dobitnik dvije nagrade Radija BBC3 za 2008. godinu. Dobitnik je nagrade kao najbolji afrički izvođač i nagrade za najbolji album. U Zagrebu je premijerno nastupio 28.10.2008.