Rizwan – Muazzam Qawwali (Pakistan) - 12/05/03, KD Vatroslav Lisinski

Rizwan – Muazzam Qawwali čine dva vodeća pjevača (Rizwan i Muazzam), pet pratećih pjevača koji vode zborni odgovor i pljeskanje rukama, dva svirača harmonija i svirač table. Pjesme izvode u tradicionalnom qawwali stilu – sjedeći na podu, što ih približava Bogu.

Originalan qawwali repertoar izvodi se na arapskom i urdu. Romantična ljubav se upotrebljava kao metafora duhovnog obožavanja i mističnog prosvjetljenja.

Pjesma obično započinje laganom instrumentalnom improvizacijom koja uvodi melodiju. Vodeći pjevač tada zaobilazi prvi dio i uspostavlja obrazac poziv-odgovor. Fraze se opetovano ponavljaju i povremeno prekidaju naglim i žestokim dijelovima virtuoznog pjevanja vodećeg pjevača. Kako pjesma napreduje, postupno se pojaćavaju tempo i glasnoća, dovodeći publiku do sve većeg i većeg ushita.

“Sacrifice to Love” je prvi album Rizwan – Muazzam Qawwalia, izdan od Real World Records (najbolje svjetske izdavačke kuće na području world glazbe). Na albumu kojeg je producirao John Leckie, nalaze se četiri njihove kompozicije: 'hamd' – pjesma u slavu Alahu; ‘manqabat’ – pjesma u slavu velikog sufijskog sveca; ‘naat’ – pjesma u slavu Muhameda; i ‘ghazal’ – ljubavna pjesma sa suvremenim stihovima.


DISKOGRAFIJA

1. Sacrifice to Love (1999.), Real World Records
2. A Better Destiny (2001.), Real World Records
3. Peoples Colony (2001.), Temple of Sound & Rizwan–Muazzam, Real World Records

Nakon prošlogodišnjeg otkazivanja koncerta zbog neizdavanja viza radi sigurnosnih razloga, kada je došlo do kulturnog skandala, svjetski poznati pakistanski sastav Rizwan – Muazzam Qawwali održali su nezaborav koncert koji je dirnuo sve prisutne u Lisinskom. Činjenica da su ispraćeni ovacijama govori sama za sebe.