Istanbul Oriental Ensemble (Turska) - 05/03/03, KINO SC - Zagreb

Istanbul Oriental Ensemble predvođen svjetski poznatim multi-instrumentalistom Burhanom Öçalom osnovani su 1991. godine. Sastav čini još pet vrhunskih romskih virtuoza koji izvode glazbu koja se temelji na tradiciji romske i sufističke glazbe Istanbula. Trenutačno su najpoznatiji turski world music sastav.

Njihov prvi album “Gypsy Rum” osvojio 1995. godine nagradu glazbene kritike u Njemačkoj. Slijedeći, Sultan`s Secret Door dobio je rijetku čast osvojivši i drugi put istu nagradu. Publika je oduševljena njihovim nastupima, a turneje su im rasprodane. Dva puta nastupili su na Womad festivalu u Engleskoj, Womexu u Berlinu, tri nastupa održali su 1998. na izložbi EXPO u Lisabonu. Nalaze se na koncertnim rasporedima zajedno s Cesariom Evorom, Youssoum N`Dourom, Ibrahimom Ferrerom, a veliko priznanje dobivaju 2001. godine kada su nastupili na Montreal Jazz festivalu – jednim od najprestižnijih jazz festivala na svijetu. U travnju 2002. godine Istanbul Oriental Ensemble bio je na uspježnoj američkoj turneji.

Najpoznatiji član Istanbul oriental Ensemble je njihov osnivač Burhan Öçal, jedan od najcjenjenijih svjetskih glazbenika. Nastupao je sa poznatim svjetskim glazbenicima i sastavima Joe Zawinuom, Joao Piresom, Eliotom Fiskom, Andreasom Vollenweinderom, Kronos Quartetom i Seamus Blake Quartetom. U srpnju 2001. godine na Istanbul Jazz Festivalu dijelio je pozornicu sa slavnim britanskim pjevačem Stingom. Redovno nastupa sa svojim jazz bandom Burhan Öçal Group i kao gostujući umjetnik George Gruntz Concert Jazz Banda iz Švicarske. Njegovi projekti u kasnim 90–ima uključuju osnivanje dua sa znamenitim australskim pijanistom Peter Watersom i njegov vrlo neobičan pothvat, stvaranje Oriental/Funk/Hip-Hop banda sa američkim bass gitaristom Jamaladeen Tacumom. Njihov album na kojem je sudjelovala i Natasha Atlas “Groove Alla Turca” dospio je na drugo mjesto World Music Charts Europe.

Istanbul Oriental Ensemble predvođeni izvrsnim Burhanom Öçalom (koji je odsvirao nezaboravni solo u trajanju 10 minuta) priredili su vrhunski koncert koji je oduševio sve prisutne. Bio je to prvi nastup turskog sastava u Hrvatskoj.